Lezersonderzoek

Om uw blad te kunnen verbeteren moet u weten wat uw lezers ervan vinden. Welke rubrieken lezen ze wel en welke niet? Wat vinden ze van de reclame, te veel, te weinig? Bureau De Uitkomst kan samen met u antwoorden geven op deze vragen. Daarmee krijgt u praktische informatie om uw lezers te binden.

Het publiceren van een blad vergt een grote kennis van uw lezers. Hun tijd en aandacht is beperkt. Om lezers te binden moet uw blad goed aansluiten bij hun wensen. Bureau De Uitkomst heeft ruime ervaring met het uitvoeren van onderzoek onder lezers van tijdschriften.

 Voorbeelden van vragen die bij een lezersonderzoek aan de orde kunnen komen zijn:

  • de waardering van de verschillende rubrieken
  • wat de lezers nog missen
  • hun mening over de opmaak
  • de verhouding tussen illustraties en tekst
  • de frequentie van het verschijnen van het blad

Werkwijze
Bureau De Uitkomst helpt u bij een professionele aanpak van uw lezersonderzoek. Voor het uitvoeren van het onderzoek gebruiken we verschillende methoden. We kunnen een vragenlijst opstellen en deze meesturen met uw uitgave, maar een online onderzoek is ook mogelijk. Vaak combineren we het uitzetten van een vragenlijst met gesprekken met individuele lezers of een panel.

Samen bepalen we welke methode het beste resultaat zal opleveren. Daarna stellen we een heldere rapportage op met concrete conclusies en aanbevelingen. Zo beschikt u over alle informatie om uw blad verder te verbeteren.

Tekstanalyse
Naast de resultaten van het onderzoek kan Bureau De Uitkomst uw uitgave ook inhoudelijk analyseren en u over taalgebruik en opmaak adviseren. Zo kunt u uw blad nog beter laten aansluiten bij de behoeften van uw lezers.